MKI Greenstitute

Az MKI Magyarországon az egyik első szervezet volt, amelyik a fenntarthatóság közbeszerzési alkalmazhatóságát vizsgálta, illetve oktatásai során érdemben foglalkozott a témával. Az elkötelezettségünk azóta sem változott, célunk, hogy valóban érdemi, gyakorlati segítséget tudjunk nyújtani a zöld közbeszerzések minél szélesebb körben történő elterjesztéséhez.

A zöld közbeszerzések (Green Public Procurement – GPP) fogalma sokkal többet takar, mint pusztán környezetvédelmi szempontok beépítését a közbeszerzési eljárások követelményrendszerébe. 2006. óta egyértelműen támogató közösségi jogszabályi környezet áll rendelkezésre, amely csak tovább fejlődött és erősödött a fenntarthatóság irányába a 2014-es felülvizsgálat során, az új közbeszerzési irányelvek szerint. Ugyanakkor Magyarországon a tapasztalatok szerint a zöld közbeszerzések szélesebb körben történő elterjedésének egyik lényegi akadálya az információhiány. Sajnos széles körben elterjedt az a tévhit, hogy ami fenntartható, az szükségszerűen drágább is, ez azonban nem feltétlenül állja meg a helyét.

Az MKI Greenstitute kezdeményezése azért jött létre, hogy mind ajánlatkérői, mind ajánlattevői oldalon enyhítsünk az információhiányon, eloszlassuk a tévhiteket, és valóban érdemi segítséget tudjunk nyújtani a zöld közbeszerzések minél szélesebb körben történő , költséghatékony alkalmazásához.